5 razloga za veću potrošnju goriva zimi


Sa dolaskom hladnih zimskih meseci pitanje koje se često postavlja jeste da li automobili troše više goriva? Razmatranje uticaja niskih temperatura na potrošnju goriva otkriva nekoliko faktora, a mi Vam predstavljamo 5 argumenata koji ukazuju na to da je tokom zimskog perioda potrošnja goriva u vozilima viša.

auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozila-zašto-auto-troši-više-zimi

Gustina vazduha i aerodinamika

Zimi vazduh postaje gušći zbog niskih temperatura. Gušći vazduh može stvoriti veći otpor što povećava potrošnju goriva. Ovo je posebno značajno pri većim brzinama na otvorenim putem. 

Gume i putevi

Gume postaju tvrđe pri niskim temperaturama što povećava trenje između guma i puta. Zbog toga je vozilu potrebno više energije kako bi se kretalo, posebno ako su putevi prekriveni snegom ili ledom. 

Duže zagrevanje motora

Zimi se motor vozila obično duže zagreva do postizanja radne temperature. Hladan motor manje efikasno sagoreva gorivo što rezultira povećanom potrošnjom. Ovo posebno dolazi do izražaja na kratkim relacijamakakve su kuća – posao i obrnuto.

Kvalitet goriva

Gorivo koje se koristi u hladnim uslovima može sadržati aditive koji sprečavaju smrzavanje. Međutim, ovi aditivi mogu uticati na energetsku efikasnost goriva što doprinosi povećanoj potrošnji.

Tehnologija vozila

Sistemi za kontrolu temperature i grejanja sedišta mogu takođe uticati na potrošnju goriva tokom zime. Korišćenje ovih sistema dodatno opterećuje električni sistem vozila što može povećati potrošnju.

Iako je povećanje potrošnje goriva zimi primetno, važno je napomenuti da faktori kao što su redovno održavanje vozila, pravilna upotreba zimske opreme i vožnja prilagođena zimskim uslovima mogu pomoći u minimiziranju ovog efekta. Proverite Vaše vozilo na vreme pre nego što temperature značajno padnu i zima pokaže zube.