Muzika za vožnju – šta slušate u kolima


Nije naučno dokazano kako muzika u kolima utiče na vožnju ali postoje određene situacije kada uticaj pesme ima pozitivnih i negativnih efekata. Na koje stvari je potrebno obratiti pažnju?

Uticaj tempa na vožnju

Ljudsko srce prati tempo muzike koju slušate. Stoga brže pesme od 120 bitova u minuti, čine da Vaše srce brže kuca, a kao posledica se javlja želja da vozite brže i agresivnije. Preporuke stručnjaka su da tokom vožnje slušate laganije numere koje su usaglašene sa optimalnim brojem otkucaja srca – 60 do 80 bitova u minuti.

Uticaj muzičkog žanra

Hip-hop je ocenjen kao rizičan u smislu da podstiče agresivniju vožnju, džez se dovodi u vezu sa bržom vožnjom, a pesme sa složenijim tekstovima i komplikovanijom kompozicijom, prema istraživanjima, odvlače pažnju.

Najbezbednija za vožnju ocenjena je klasična muzika.

Ono što je važno, da Vas muzika koju slušate u automobilu ne dotiče emotivno, jer Vam na taj način odvlači pažnju i skreće fokus sa puta.

Uticaj jačine zvuka

Glasna muzika u kolima može omesti vozača i produžiti vreme reagovanja. Istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu Memorial u Njufaundlendu pokazalo je da pri jačini zvuka od 95 decibela vreme odlučivanja se produžava za 20%. Ako ste pojačali muziku toliko da ne čujete svoje misli, nećete ni razmišljati o vožnji, nego o muzici. Blaga muzika u pozadini najbolje je rešenje. 

Zaključak je da u kolima treba puštati srednje glasno klasičnu muziku, blagog tempa. Pitanje je ko to zaista u praksi radi? Bitno je ipak biti umeren u svakoj situaciji, pa ni bezbedna vožnja neće biti dovedena u pitanje.