Кraj vraćanju kilometraže


Evropski parlament predložio je jednostavan način kojim bi se rešio jedan od glavnih problema polovnih vozila a to je vraćanje originalne kilometraže.

Problem sa kojim se susreće svaki kupac polovnog automobila u Srbiji a i u Evropi jeste da utvrdi broj pređenih kilometara automobila. Ako pogledate automobile na placevima ili preko sajtova za prodaju polovnih vozila ispada da je svaki automobil prešao oko 130000 do 150000 km. Prodavci često koriste izgovor da je kilometraža vraćena zbog carine ali malo ko veruje u to. Istina je da automobili sa manjom kilometražom postižu bolju cenu ali to je ipak obmana kupaca koja nije strana ni prodavcima u evropskoj uniji. Belgija je prva zemlja koja počela da koristi sistem Car-Pass. Radi se o centralnoj bazi podataka u koju se prilikom odlaska na servis upisuje kilometraža, bez obzira da li se radi o zameni ulja, menjanju guma ili nekom ozbiljnijem kvaru. Sistem je tako zamišljen da se proveravaju i sami servisi koji upisuju kilometražu. Rezultati ovog sistema su fantastični.  Broj prevara se smanjio za 97% pa je predlog evropskog parlamenta da sistem zaživi u svim članicama evropske unije.

Dok takav sistem ne zaživi u Srbiji mi vam predlažemo sledeće načine za barem približno utvrđivanje broja pređenih kilometara ako postoje sumnje u ispravnost upisane kilometraže:

  • Pohabanost unutrašnjosti vozila, volan, ručica menjača, tapacirung. Veća pohabanost ukazuje na vozilo koje je više korišćeno
  • Servisna knjižica ali uz nju i priloženi svi računi
  • Ako je guma nova a prilično potrošena to znaći da je prošla veći broj kilometara. Proverite DOT broj koji pokazuje koje nedelje u toku kalendarske godine je guma proizvedena

Uvođenje Car-Pass sistema u Srbiji će rešiti ovaj veliki problem i omogućiti kupcima kupovinu vozila po realnoj ceni u skladu sa pređenom kilometražom.

Izvor: Mondo

 auto-centar-forma-beograd-japansko-korejska-vozila-kraj-vracanja-kilometraze-2018-2