Ko više koristi mobilni tokom vožnje, muškarci ili žene?


Žene su savesni vozači, i ne bi se očekivalo od njih da koriste previše mobilni telefon tokom vožnje. Muškarci su opet samouvereniji i za očekivati je da mogu paralelno da voze i pričaju telefonom. Šta kažu istraživanja?

Prema istraživanju sa finder.com, 45% žena i 44,8% muškaraca je priznalo da koristi telefon tokom vožnje. 16% žena i 16.7% muškaraca takođe je priznalo da tokom vožnje šalje tekstualne poruke.

Mobilni telefon je označen kao veoma opasan za vozače jer odvlači pažnju, a jedna sekunda zakasnele rerakcije pri brzini od 50 km/h, produžiće vreme zaustavljanja za 14 metara.

Mislite o tome kada sledeći put sednete za volan i uzmete mobilni telefon u ruke.

Kada se radi o popravljanju izgleda, 11% žena je priznalo da je to radilo za vreme vožnje, dok je kod muškaraca procenat više nego duplo manji i iznosi 4,7%. Rekli bi smo očekivano, pa koja još žena nije popravila karmin makar jednom upravljajući vozilom? Pravo je čudo kako su žene u ovako niskom procentu odgovorile potvrdno. 

Da vozi pod uticajem alkohola priznalo je 3,5% muškaraca naspram 2,5% žena. Ako je to istina, ovi procenti su ohrabrujući, međutim, s obzirom na broj saobraćajnih nesreća izazvanih pijanstvom, izgleda da nisu svi bili potpuno iskreni prilikom anketiranja.

Budite pažljivi i za telefoniranje tokom vožnje koristite uređaje putem kojih možete to činiti bez ruku. Razmislite koliku razliku može napraviti “samo” jedna sekunda.