Kada staviti zimske gume


Temperature padaju širom zemlje i jesen počinje da polako najavljuje zimu. U narednom se ne bavimo detaljima poput šta Zakon propisuje jer je to u zaista mnogo članaka do sada obrađeno, već praktičnim savetom kada su nam zaista potrebne zimske gume. 

Zapravo, najbolje vreme da se postave zimske gume nema toliko veze sa datumom (ili samo zakonskom obavezom) već pre svega sa temperaturom. Toyo preporučuje da zimske gume nose automobil kada je stalna temperatura u vašem regionu ne veća od 7 stepeni Celzijusa. 

Zašto baš 7 stepeni Celzijusa? 

Ispod 7 stepeni materijal na gumama za celu godinu ubrzano postaje tvrđi što ih čini sve manje i manje efektnim kako temperatura pada. S druge strane, na nižim temperaturam upravo zimske gume postaje efektnije. Ako redovno nalećete na led, neočišćeni sneg ili bljuzgavicu onda su vam zasigurno potrebne. Zimske gume donose sa sobom veće trenje, bolje kočenje kao i kontrolu koja vam je potrebna za sigurnu vožnju u svim zimskim uslovima. Materijal imam specijalna komponente prilagođene vremenskim uslovima i dizajn gazećeg sloja je adekvatno prilagođen. Gazeći sloj ostaje fleksibilna kako se minimalizovalo zadržavanje snega na gumama, te, koliko je moguće, zadržalo trenje kod leda. 

Kada se odlučite da postavite zimske gume, nemojte štedeti tamo gde se to ne radi, te zamenite sve četiri. Menjanje samo dve gume dovodi do različitih trenja između dva para guma te lako može doći do gubitka kontrole nad vozilom. 

Najbolje je ići na sigurno i ne postaviti zimske gume samo rano u godini već na vreme. Ako čekate na prve pahuljice da vas podsete da zamenite gume, mogu proći dani dok dođete na red, a time ugrožavate ne samo svoju, već i sigurnost ostalih učesnika u saobraćaju. 

Na kraju sezone, ne zaboravite da zamenite svoje zimske gume kada temperature budu bile konstantno iznad 7 stepeni. Ovo će, pre svega, produžiti vek trajanja vašim gumama. 

izvor: toyotires.com

auto-centar-forma-zimske-gume-2017-postavljanje-zamena