Da li su Japanci srećni zbog neradnih dana?


Krajem aprila Japanci će dobiti desetodnevni odmor zbog proslave krunisanja novog cara. Carski zar ne? Ali nisu svi u Japanu tako srećni. Iako naš servis opslužuje japanska vozila za nas nema pauze. Jednom da i mi radimo više od Japanaca.

Prema istraživanju japanskih novina “Asahi Shimbun”, 45% ispitanika izjavilo je da su se “osećali nesrećnim” kada su saznali da će biti na odmoru, dok je samo 35% izjavilo da su se “osećali sretno” zbog toga.

Mnoge žene su u oktobru prošle godine u okviru ankete izjavile da se plaše dodatnih kućnih poslova jer će njihovi muževi i deca biti kod kuće, a ne na poslu ili u školi. Radnici koji su plaćeni po danu ili satu takođe će primetiti pad svojih prihoda. Investitori se takođe brinu da bi zatvaranje tržišta na 10 dana moglo poremetiti njihovu valutu i ​​berzu. Glavna finansijska čvorišta se retko zatvaraju ovako dugo.

“Smrt od prekomernog rada” ili “karoshi” je japanski izraz i službeni uzrok smrti za mnoge ljude. Veoma retka pojava na našim prostorima rekli bi smo. Ne brinite, naši servisi neće uzimati toliku pauzu za vreme praznika, a o radnom vremenu bićete na vreme obavešteni. Ako planirate na put za 1. maj, zakažite pregled vozila na vreme u našim servisima na Senjaku i Novom Beogradu i putujte spokojni.