Čemu služe maglenke?


Maglenke su svetla za maglu, što im sam naziv i kaže, ali zakonom je dozvoljeno koristiti ih u svim vremenskim uslovima što se odnosi na prednja svetla. U slučaju da koristite zadnje maglenke kada nije magla, možete biti kažnjeni sa 3000 dinara. Svetla za maglu moguće je naknadno ugraditi ali skoro sva novija japanska i južnokorejska vozila imaju u standardom paketu opreme i maglenke.

Da bi vam svetla za maglu bila od koristi, a vožnja po magli bezbedna, potrebno je da automobil pre svega bude pripremljen za zimu. Pročitajte članak na tu temu ovde.

Ako su svi preduslovi ispunjeni, a zadesi Vas magla na putu, pratite sledeća uputstva:

  • Smanjite brzinu kretanja koja je na ograničenju barem za 20%, u zavisnosti od gustine magle. Ako je ograničenje brzine 50 km/h, nemojte prelaziti brzinu od 40 km/h.
  • Nemojte koristiti duga svetla.
  • Pratite srednju liniju koja je orjentir gde se nalazite na kolovozu.
  • Ako srednja traka nije uočljiva, ili je nema uopšte, što se može desiti na lokalnim putevima, držite se desne strane kolovoza koliko je to moguće i obratite pažnju na pešake ili bicikliste.
  • Ugasite radio i isključite muziku kako bi Vam koncentracija bila isključivo na otežane uslove na putu.
  • U slučaju jake magle obavezno uključite sva 4 migavca kako bi Vas ostali vozači bolje uočili.

Da li su Vam svetla za maglu ispravna? Do naših servisa možete stići bez obzira na uslove koji su na putu ako pratite uputstva na stranici kontakt i odlučite se za neki od servisa na Senjaku i Novom Beogradu.

Dobrodošli.